Pago de la Jaraba

La Jaraba bevindt zich tussen de gemeenten Villarrobledo en El Provencio, in het hart van La Mancha.

Zeer weinig landgoederen, buitenplaatsen of bepaalde gebieden kunnen trots zijn op zo’n rijke geschiedenis als La Jaraba, er zijn paleolithische nederzettingen gevonden aan de oever van de rivier Valdelobos die het langoed kruist.

Dit bewijst dat La Jaraba al een plaats was met uitstekende omstandigheden voor landbouw en veeteelt, waaronder stabiele nederzettingen door de geschiedenis heen mogelijk waren: Iberiërs, Romeinen (mogelijke introductie van wijnstokken in het gebied), Visigoten en later Arabieren; de laatste gaf het zijn huidige naam, om vervolgens te worden teruggevonden door het Koninkrijk Castillië. Jaraba is een Arabische term die “overvloedig water of drank” betekent.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het landgoed eigendom van een andere eigenaar, die een revolutie teweegbracht in het productiesysteem van het landgoed, en specifiek de wijnstokken, olijven en vee voor La Jaraba herstelde en verbeterde, een wijnmakerij, kaasfabriek en olijfolie bouwde druk op hetzelfde landgoed om het te transformeren in een universeel-exploitatie, met als duidelijk doel het verbeteren van de kwaliteit van de producten waarvoor het landgoed of Pago La Jaraba werd erkend.